tankoparsa_lännentila

Parsamaistiaisia

Parsa – ah mikä loppukevään ja alkukesän herkku. Me olemme Lännentilalla viljelleet tankoparsaa kokeilumielessä pieniä määriä nyt muutaman vuoden ajan. Koskaan aikaisemmin emme ole saaneet satoa vielä näin varhaisessa vaiheessa. Meidän parsasesonki on tänä vuonna melkein samaan aikaan, kun eteläisten maiden tankoparsat ovat aloittaneet tulonsa kauppoihin!

Parsa on vaativa viljeltävä. Siinäpä syy, miksi kotimaista parsaa ei juuri kauppojen heviosastoilla näy. Jos parsaviljelmät haluaa saada kukoistukseen parhaalla mahdollisella tavalla, ei parsapenkeille juuri sovi selkää kääntää. Sen jos uskaltaa tehdä, täyttyy penkit melkoisella vauhdilla rikkaruohoista ja kaiken maailman ruohomättäistä.

Kokemusta tästä minulla on runsaasti, sillä viime kesänä intouduin putsaamaan pienemmän parsamaamme. Päivän päätteeksi penkki näytti oikein sievältä, mutta jo melkein seuraavana päivänä pläntti oli kuin viidakko. Suomen ravinteikkaassa maaperässä viljeltynä tankoparsat vaatisivatkin erittäin runsasta kitkentää.

Vaikka parsan viljely ei aivan helpoimmasta päästä ole, on se vaivansa väärti. Lämpimistä maista tulleiden parsojen rinnalla lumijokiset parsat ovat melkoisen mehukkaita. Vaikka tällä hetkellä netti pursuilee mitä hienoimpia parsareseptejä, myönnän, että mielestäni kaikkein parhaimmalta parsa maistuu tuoreeltaan, juuri maasta katkaistuna.

Ainakaan vielä tänä keväänä pelloiltamme ei riitä parsanippuja myytäväksi asti. Aika näyttää tuleeko meistä koskaan todellisia parsanviljelijöitä. Pieniä maistiaisia haluaisimme kuitenkin tarjota mahdollisimman monelle teistä, rakkaat lukijamme. Jos siis sinulla tulee ajelua Lumijoen suuntaan, laita viestiä Facebook-messengerin kautta, niin sovitaan, milloin voisit noutaa tuoreen parsanipun meiltä kotiinviemiseksi. Se on lahja meiltä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.