kotitilasi
Olemme elämyksien maatila. Haluamme toiminnallamme ilahduttaa siunua, saada aikaan mahtavia elämyksiä ja ylittää odotuksesi.
Maatilamme sijaitsee Lumijoella, Oulun kupeessa. Olemme erikoistuneet varhaisperunan ja mansikan viljelyyn. Lisäksi viljelemme talviperunaa ja hernettä sekä pieniä määriä vaihtelevia erikoistuotteita.
PAINOPISTEENÄ KESÄSESONKI JA SEN PARHAAT MAUT – MANSIKKAA, HERNETTÄ, sipulia JA VARHAISPERUNAA puolelle suomelle
Kesäisin viljelemme sinulle erityisesti mansikkaa, varhaisperunaa, sipulia ja hernettä. Tuotteemme tulevat pellolta kauppoihin alle vuorokaudessa, jotta niiden maku olisi parasta. Tuoretta satoa on saatavilla etenkin Oulun ja Raahen alueella, mutta laajasti myös muualla Pohjois-Suomessa.
Pohjois-Suomessa on hyvin niukasti paikallisia kesäherkkuja tarjolla ja pyrimme omalta osaltamme parantamaan tilannetta. Alueemme kaupat huomioivat hienosti paikallisuuden ja ottavat paikallisia tuotteita mielellään valikoimiinsa. Omien tuotteidemme lisäksi toimitammekin myös muutamien muiden alueemme viljelijöiden tuotteita marketeihin.
Haluamme, että sinulla on mahdollisuus nauttia pohjoisen kesäherkkuja mahdollisimman kattavasti ja oikeasti tuoreena.
LÄNNENTILAN YDINARVOT
Arvomme kertovat, miten toimimme Lännentilalla. Tiedämme, että yritykset joilla on vahva kulttuuri ja yritystä suurempi tarkoitus, ovat asiakkailleen ja yhteiskunnalle eniten hyödyksi. Nämä arvot ohjaavat tekemisiämme.
Olemme reiluja
Teemme työmme ahkeruudella ja intohimolla.
Luomme lämpöä ympärillemme
Kehitymme jatkuvasti, ylittääksemme odotuksesi
Lännentilan historia
1669
Maailmalla Newton nimitetään matematiikan professoriksi, Etna purkautuu ja Rembrandt kuolee. Pohjois-Pohjanmaalla Lumijoella, piskuisessa Ylipäänkylässä asutetaan Härmän tila.
1680
Härmän tilalle nousee savupirtti. Tänä päivänä se tunnetaan Lännentilan päärakennuksen viihtyisänä pirttinä. Pirttiä vuokrataan myös yritys- ja yksityistilaisuuksiin.
1969
Lähes kolme vuosisataa myöhemmin, vuonna 1969, Juhani Lagerstram ostaa Lumijoelta viisi perinteistä pienehköä maatilaa ja perustaa Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien innoittamana itseuudistuvan naudanlihantuotantotilan. Tila saa nimekseen Lännen Karjatila.
Nuorimies Kyösti Karjula huomaa Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jossa vuokrataan 540 hehtaarin Lännen Karjatila.
1978
Nuorimies Kyösti Karjula huomaa Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jossa vuokrataan 540 hehtaarin Lännen Karjatila. Peltoala on noin 90 hehtaaria. Virtaa täynnä oleva nuorimies päättää tarttua haasteeseen, hyppää Fiat 127:ään ja ajaa Vesilahdelle tekemään 10 vuoden vuokrasopimuksen Juhani Lagerstramin kanssa. Ajan henkeä kuvaa se, että muita tilasta kiinnostuneita ei ole.
Lännen Karjatila muuttuu 1980-luvun alussa karjatilasta perunatilaksi: Lännentilaksi.
1980-luku
Lännen Karjatila muuttuu 1980-luvun alussa karjatilasta perunatilaksi: Lännentilaksi. Alkuvaiheessa tila keskittyy siemenperunatuotantoon, sopimuskumppaneinaan Kesko ja Raision tehtaat. Tyrnävän asema siemenperunan tuotantoalueena vahvistuu 1980-luvun lopulla, ja Lännentilan viljelytoiminta keskittyy yksinomaan ruokaperunaan. Vuosittainen ruokaperuna-ala on 30–40 hehtaaria.
Vuodesta 1988 alkaen varhaisperuna ja kesäperuna ovat tärkeässä roolissa. Samana vuonna Lännentilalla perustetaan Luonnosta Oy vauhdittamaan viljelijöiden yhteistyötä perunan markkinoinnissa ja myynnissä.
2005
Lännentilan omistus siirtyy Karjulan perheelle.
2011
Lännentilalla käynnistyy mansikanviljely.
Karjulan veljesten mielessä syntyy ajatus, että Lännentila voisi edesauttaa laadukkaan, lähellä tuotetun ruuan reittiä pellolta kotipöytiin.
2013
Lännentilalla vaihdetaan sukupolvea: Lännentilan noin 110 peltohehtaaria siirtyy Karjulan neljälle pojalle.
Lännentilan nuorilla yrittäjillä on vahva yhteinen tahtotila ja innostus jatkaa tilanpitoa. He näkevät tärkeänä, että pohjoisessa Suomessa tuotetaan edelleen laadukasta suomalaista perusruokaa.
Veljesten mielessä syntyy ajatus, että Lännentila voisi edesauttaa muunkin laadukkaan, lähellä tuotetun ruuan reittiä pellolta kotipöytiin.
Lännentilan toimitusjohtaja Kalle Karjula käynnistää keskustelut pohjoisen viljelijöiden kanssa: miten varmistamme läheltä tulevien laadukkaiden tuoretuotteiden saatavuuden pohjoisen kuluttajille nyt ja tulevaisuudessa?
2014
Lännentilan tehtävä on koota yhteen pohjoisen satoa sekä palvella tuoreilla ja maukkailla tuotteilla nykyisiä jakelukanavia: alueen lukuisia vähittäiskauppoja. Läpi kesän Lännentilan omaa varhaisperunaa ja mansikkaa sekä muuta pohjoisen satoa on saatavana myös Oulun torilla Lännentilan myyntipisteestä.
2016
Lännentilan isännäksi nousee Klaus Karjula. Nuoren miehen unelmana on tehdä Lännentilasta Oulun alueen asukkaiden luotettu kotitila, jonka tuotteet ja palvelu saavat ihmiset hyvälle mielelle.