Herne on makea ja terveellinen kesäherkku

Herne on parhaimmillaan makea kesäherkku – mutta milloin se maistuu makeimmalta?

Kesän sesonkiherkku - makeat palkoherneet

Kesän ehdoton sesonkiherkku on herne. Aina herneet eivät kuitenkaan maistu yhtä makealta. Miksi?

Meidän tilalla hernettä on viljelty nyt reilun viiden vuoden ajan. Olemme intohimoisia hyvien makujen suhteen ja siksi tilalamme viljellään hernettä. Ei ole lainkaan itsestäänselvyys, että herneet maistuvat aina herkullisilta ja siksi niitä ostaessa olisi hyvä tietää muutama tosiasia herneestä.

Ensinnäkin herne on äärimmäisen herkkä pilaantumiselle, joten tuoreudella on poikkeuksellisen suuri vaikutus myös sen makuun. Jos herne näyttää jo ulospäin nahistuneelta, ei se myöskään maistu makealta. Lähellä tuotetut ja tuoreet herneet ovat todennäköisesti maultaan huippua.

Toiseksi, herneen kypsyydellä on merkittävä vaikutus sen makuun. Liian suureksi kasvaneet herneet alkavat maistua ”puisevilta”, sillä makeat sokerit ovat muuttuneet osin jo tärkkelykseksi. Ylikypsyyden havainnointi kaupassa ei ole kovin helppoa, mutta siihen oppii kyllä halutessaan. Kolme asiaa, jotka kielivät ylikypsyydestä, ovat 1) todella pullea palko 2) todella kova palko 3) vaalea ja raikaan vihreyden kadottanut palko. Kun nämä kolme asiaa ovat kaikki yhdessä palossa, ei siihen enää mahdu makeutta.

On kuitenkin huomattava, että hyvinkin pulleat herneenpalot voivat olla supermakeita! Vasta kovaksi ja ”harmahtavaksi” mennessään, ne ovat menettäneet makeutensa.

Makea palkoherne on kesän naposteluherkku

Herneen terveyshyödyt

Herne on makea kesäherkku, jolla on positiivisia vaikutuksia terveyteesi. Seuraavaksi muutamia syitä napostella herneitä.

1. Auttaa painonhallinnassa

Herneissä on hyvin vähän kaloreita. Herneitä syömällä et siis liho.

2. Ehkäisee sairauksia

Herneen sisältämä polyfenoli ehkäisee useita sairauksia, kuten mahasyöpää.

3.Vahvistaa vastustuskykyäsi

Herneessä on korkea antioksidanttipitoisuus, joka auttaa myös useiden sairauksien ehkäisyssä. Myös herneen sisältämät erilaiset mineraalit, kuten rauta, kalsium ja sinkki paranatavat vastustuskykyä.

4. Edistää ihon terveyttä

Herneen sisältämät antioksidantit ovat hyväksi ihon terveydelle.