Historia

lännentilan tarina

1669

Maailmalla Newton nimitetään matematiikan professoriksi, Etna purkautuu ja Rembrandt kuolee. Pohjois-Pohjanmaalla Lumijoella, piskuisessa Ylipäänkylässä asutetaan Härmän tila.

1680

Härmän tilalle nousee savupirtti. Tänä päivänä se tunnetaan Lännentilan päärakennuksen viihtyisänä pirttinä. Pirttiä vuokrataan myös yritys- ja yksityistilaisuuksiin.

1969

Lähes kolme vuosisataa myöhemmin, vuonna 1969, Juhani Lagerstram ostaa Lumijoelta viisi perinteistä pienehköä maatilaa ja perustaa Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien innoittamana itseuudistuvan naudanlihantuotantotilan. Tila saa nimekseen Lännen Karjatila.

Nuorimies Kyösti Karjula huomaa Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jossa vuokrataan 540 hehtaarin Lännen Karjatila.

1978

Nuorimies Kyösti Karjula huomaa Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jossa vuokrataan 540 hehtaarin Lännen Karjatila. Peltoala on noin 90 hehtaaria. Virtaa täynnä oleva nuorimies päättää tarttua haasteeseen, hyppää Fiat 127:ään ja ajaa Vesilahdelle tekemään 10 vuoden vuokrasopimuksen Juhani Lagerstramin kanssa. Ajan henkeä kuvaa se, että muita tilasta kiinnostuneita ei ole.

Lännen Karjatila muuttuu 1980-luvun alussa karjatilasta perunatilaksi: Lännentilaksi.

1980-luku

Lännen Karjatila muuttuu 1980-luvun alussa karjatilasta perunatilaksi: Lännentilaksi. Alkuvaiheessa tila keskittyy siemenperunatuotantoon, sopimuskumppaneinaan Kesko ja Raision tehtaat. Tyrnävän asema siemenperunan tuotantoalueena vahvistuu 1980-luvun lopulla, ja Lännentilan viljelytoiminta keskittyy yksinomaan ruokaperunaan. Vuosittainen ruokaperuna-ala on 30–40 hehtaaria.

Vuodesta 1988 alkaen varhaisperuna ja kesäperuna ovat tärkeässä roolissa. Samana vuonna Lännentilalla perustetaan Luonnosta Oy vauhdittamaan viljelijöiden yhteistyötä perunan markkinoinnissa ja myynnissä.

2005

Lännentilan omistus siirtyy Karjulan perheelle.

2011

Lännentilalla käynnistyy mansikanviljely.

Karjulan veljesten mielessä syntyy ajatus, että Lännentila voisi edesauttaa laadukkaan, lähellä tuotetun ruuan reittiä pellolta kotipöytiin.

2013

Lännentilalla vaihdetaan sukupolvea: Lännentilan noin 110 peltohehtaaria siirtyy Karjulan neljälle pojalle.

Lännentilan nuorilla yrittäjillä on vahva yhteinen tahtotila ja innostus jatkaa tilanpitoa. He näkevät tärkeänä, että pohjoisessa Suomessa tuotetaan edelleen laadukasta suomalaista perusruokaa.

Veljesten mielessä syntyy ajatus, että Lännentila voisi edesauttaa muunkin laadukkaan, lähellä tuotetun ruuan reittiä pellolta kotipöytiin. Se, että Lännentila on perunaosaamisen ammattilainen jo toisessa polvessa, auttaa tietysti asiaa.

Lännentilan toimitusjohtaja Kalle Karjula käynnistää keskustelut pohjoisen viljelijöiden kanssa: miten varmistamme läheltä tulevien laadukkaiden tuoretuotteiden saatavuuden pohjoisen kuluttajille nyt ja tulevaisuudessa?

2014

Lännentilan tehtävä on koota yhteen pohjoisen satoa sekä palvella tuoreilla ja maukkailla tuotteilla nykyisiä jakelukanavia: alueen lukuisia vähittäiskauppoja. Läpi kesän Lännentilan omaa varhaisperunaa ja mansikkaa sekä muuta pohjoisen satoa on saatavana myös Oulun torilla Lännentilan myyntipisteestä.

Tänään ja tulevaisuudessa haluamme tarjota tuoreita makuelämyksiä lähialueen ihmisille!